Haberler ve EtkinliklerTüm Haberler

Öğretim Üyemizin Başarısı

Bölümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Afife Binnaz HAZAR YORUÇ’un aşağıda bilgileri paylaşılan araştırmacı olduğu CORNET projesi kabul edilmiştir.

TAÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Çağatay ELİBOL’un yürütücü, Bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Afife Binnaz YORUÇ HAZAR ve YTÜ-Kimya Bölümü öğretim üyesi Tarık EREN’in araştırmacı olarak yer aldıkları ve CORNET (COllective Research NETworking)  Çağrısı kapsamında sunmuş oldukları Cotto4Cut (Influence of edge crack sensitivity and fatigue behav-ior of cellulose-based material - Cottonid - in relation to different cutting technologies) projesi Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. 
 
KONSORSİYUM KATILIMCILARI
 
ALMANYA TARAFI
WNR Forschungsvereinigung Werkstoffe aus nachhaltigen Rohstoffen e. V. Ru-dolstadt
TU Dortmund University (Germany)
Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology, IWU (Chemnitz, Germany)
13 Firma 
 
TÜRKİYE TARAFI
PAGEV
Türk Alman Üniversitesi (Türkiye)
Yıldız Teknik Üniversitesi (Türkiye)
 
3 Firma
 
Cotto4Cut projesi temel olarak tekstil ve kâğıt endüstrisinin (örneğin ambalaj endüstrisi) yanı sıra ulaşım endüstrisi (otomotiv, demiryolu ve havacılık) ve elektronik endüstrisindeki uygulamaları hedeflemektedir. Özellikle bu sektörlerde, enerji tasarrufu ve CO2 emisyonunun azaltılması veya elektrikli araçlarda batarya kullanımının arttırılması, dünya çapında mevcut hafif ağırlık trendinin ana itici güçleridir. Küresel hafif karoseri pazarı 2025 yılına kadar 98,7 milyar €'ya kadar büyüyecektir; bu da 2012 yılına göre neredeyse beş kat artışa karşılık gelmektedir (20,8 milyar €).  Toplam 2.500.000 Euro+2.500.000 TL bütçeli projenin yenilikçi hedefi, ilk kez selüloz bazlı bir malzeme için kesme teknolojilerinin (ve farklı işlem parametrelerinin) kesme kenarının özellikleri ve sonuçta ortaya çıkan yorulma ömrü üzerindeki etkisini sistematik olarak araştırmaktır.  
Projenin amacı; çeşitli endüstriyel sektörlerde hafif metallerin ve plastiklerin selüloz bazlı biyokompozit Cottonid ile uzun vadede değiştirilmesidir. 
Proje ortaklarının araştırmaları ve yakın iş birliği, örneğin otomotiv iç mekânında, ambalaj endüstrisinde, kablo veya rüzgâr kanalları ve kanalları olarak, mimari elemanlar olarak, tekstil endüstrisinde iplik kılavuzları olarak ve daha fazlası için kullanılabilecek kesici kenarların olağanüstü mekanik özelliklerine sahip verimli kesilmiş Cottonid ürünlerine imkân sağlayacaktır. 
 
 
Öğretim üyemizi ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.