KOOP Hakkında Detaylı Bilgi ve Başvuru Süreci

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bahar dönemi KOOP başvuruları 31 Ocak 2023 Salı günü saat 10.00’dan itibaren Otomasyon Sistemi (https://kariyer.yildiz.edu.tr/giris) üzerinden yapılacaktır. Süreç hakkındaki detaylı takvim ve kılavuza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

BAŞVURU KILAVUZ KOOP.pdf

TAKVİM KOOP.pdf

 

KOOP NEDİR ve NE FAYDA SAĞLAR?

İşletmede Mesleki Eğitim kapsamında uygulanan YTÜ KOOP Modeli (CO-OP - Cooperative Education), geleneksel stajın yeniden tanımlanmış inovatif halidir. Çoğunlukla stajla karıştırılan KOOP, üniversite ve iş dünyası arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlar. Bu bağlamda altı çizilmesi gereken nokta, belli programlarda var olan stajın bir zorunluluk olduğudur; KOOP ise gönüllülük esasına dayanır.

Üniversite, KOOP yapmak isteyen öğrenciyle uygun sektördeki işvereni tanıştırır. İşveren de aradığı nitelikteki öğrenciyi KOOP Eğitimi süresince iş hayatına hazırlamaya başlar. Ayrıca, araştırmalara göre, KOOP Eğitimi uygulayan üniversitenin ilerleyen yıllarda tercih edilme oranı yükselme göstermektedir. Özetle KOOP'un amacı, üniversite ile iş dünyası arasındaki bağı daha organik biçimde içselleştirerek kuvvetlendirmektir.

 

 

 

 

 

NEDEN KOOP?

 

1.     İşverenler

a.     İnsan kaynağı gereksinimleri için geniş ve daha nitelikli bir aday çalışan listesine sahip olmak,

b.     KOOP yapmak isteyen başarılı öğrencileri bünyesine katarak iş gücüne doğrudan katkı sağlamak.

 

2.     Öğrenci

a.     İş sahasında deneyim kazanmak,

b.     Kuramsal bilgiyi uygulamayla pekiştirmek,

c.     Farklılık yaratarak iş bulma imkânını yükseltmek.

 

3.     Üniversite

a.     İşveren ve öğrenci arasında bir köprü görevi görmek,

b.     Kurulan bu köprü sonucunda öğrencisine deneyim kazandırmak, işverene ise istihdam olanağı sunmak,

c.     Kuram-uygulama işbirliğini sağlamak,

d.     İş bulma imkânı sağlayarak üniversitenin marka değerini arttırmak.

 

İşletmede Mesleki Eğitim Başvurusu - KOOP

 

  1. İşletmede Mesleki Eğitime dâhil olmak isteyen öğrenci, alttan dersi bulunmamak ve AGNO ortalaması 3.00’ın üzerinde olması şartıyla 2022-2023 yılı için 7. yarıyıl sonunda Fakülte’nin ilan ettiği tarihler arasında işletme tercihlerini belirterek Bölüm Başkanlığı’na İşletmede Mesleki Eğitim Başvuru ve Tercih Formu (EK-1) ile başvuru yapabilir. İşletmede Mesleki Eğitim işletmelerin çalışma koşul ve saatlerine uyacak şekilde, bir yarıyıl süre ile tam zamanlı ve kesintisiz olarak yapılır. İşletmede Mesleki Eğitim Dersi işletmede geçireceği süre, ilgili firmanın stajyer çalıştırma saatleri ile sabit olup, protokolde belirlendiği şekilde tam zamanlı ve yüz yüze gerçekleştirilmesi gereklidir.

 

  1. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan protokoller çerçevesinde belirtilen kontenjan sayısı kadar asıl ve yedek öğrenci belirlenerek ilan edilir. Öğrenciler, protokol imzalanmış tüm firmaları isteklerine göre sıralayarak başvurularını gerçekleştirirler.

 

  1. İşletmede Mesleki Eğitimin uygulanacağı yarıyılda ek kontenjan bulunması halinde bu ek kontenjanlar ilgili yarıyıldan önce ilan edilir. İşletmede Mesleki Eğitimiyle aynı yarıyılda bulunan ve İşletmede Mesleki Eğitim Dersine sayılan dersler dışında başka dersi bulunmayan (En fazla 1 staj, 5 adet Seçmeli-2 dersi ve bitirme çalışması) ve daha önce başvuruda bulunmamış diğer öğrenciler de başvuru yapabilir.

 

 

 

 

Gösterdiğiniz ilgiye şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

 

Güncel KOOP anlaşması olan firmalar:

KONTENJANLAR

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI (TPAO)

10

ARÇELİK

3

BİRİKİM PİLLERİ

1

 

 

-    KOOP ile ilgili yönerge için: https://kalite.yildiz.edu.tr/media/files/YO%CC%88-088-YTU%CC%88%20I%CC%87s%CC%A7letmede%20Mesleki%20Eg%CC%86itim%20Y%C3%B6nergesi.docx